Vilka olika könsnormer har samhället idag, enligt dig?
I dagens samhället finns det flera olika accepterade könsnormer. Det finns mycket mer olika slags könsnormer idag än vad det var förr. Det finns mallar för hur män och kvinnor ska se ut, bete sig och hur deras personlighet ska vara. Kvinnorna, enligt samhällets mall idag, ska vara omtänksamma, snälla, laga maten, städa och fixa med andra sysslor i hemmet. Männens, enligt samhällets mall, ska ha en väldigt manlig personlighet och det är männen som ska göra ”de tyngsta och jobbigaste jobbet” som att till exempel byta däck. Männen ska vara vältränade, ha skägg och kort hår. Medan kvinnorna ska vara smala, vältränad men inte för mycket och ska ha långt hår. Efter mallen för både kvinnor och män är det vanligast att man ska vara heterosexuell och man tar det nästan föregivet att man ska vara heterosexuell.
Det finns även en mall för homosexuella. Homosexuella, enligt samhällets mall, ska vara mer likt det motsatta könet än sitt eget. Till exempel ska homosexuella killar nästan bete sig efter samhällets mall för heterosexuella kvinnor. Samma sak fast tvärtom är det för homosexuella kvinnor.
Såsom det finns mallar för hur heterosexuella och homosexuella personer ska vara, se ut och bete sig finns det även mallar för ”den vanliga familjen”. ”Den vanliga familjen” ska efter mallen vara mamma, pappa, barn, villa och hund. Jag tror att det har blivit den ”vanliga” familjen för det har varit vanligast länge.
Hur kan tex reklam, film, tv och internet bidra till att upprätthålla könsnormerna?
Reklam, film, tv och internet mm påverkar samhället på så sätt där den berättar hur vi ska vara, se ut och bete oss. Reklamer, filmer, tv och internet är mångas vardag och det finns alltid runt om en. Då det är så mångas vardag och man alltid har det runt en så blir det lätt att man omedvetet anser att se ut, bete sig och vara så är det normala. Men egentligen är det bara en lögn, då alla inte beter sig, ser ut eller är som på reklamer, filmer eller tv. Man kan beskriva att tex reklamvärlden är uppbyggd efter mallen för hur människor ska vara, bete sig och se ut. Reklamvärlden är grundad på olika slags könsnormer.
Reklamer är ett bra och tydligt exempel på hur könsnormer upprätthålls. I reklamer för kläder vissas det hur man ska se ut genom modellerna som enligt samhället har den ”perfekta kroppen”. Enligt reklamen vill det att kvinnor ska ha en kropp som är smal, kurvig och lagom vältränad. Medan männen brukar i reklamer vara muskulösa och vältränade. Men på senaste tid har det även kommit reklamer som går i mot detta. Ett exempel är Dressmanns reklam där modellerna hade olika slags kroppar, var olika stora ut och såg olika ut. Jag tror att om det skulle finnas mer reklam lik Dressmanns reklam så kommer könsnormen att bli bredare och man kommer att acceptera att alla ser olika ut och har olika slags kroppar, men det kommer nog ta ett tag.
Reklam för smink-, hår-, och andra skönhetsprodukter är väldigt vanligt. I de reklamerna är det majoriteten av gångerna kvinnor som är med. Det är oftast kvinnor som slänger med sitt hår i schampoo reklamer och sminkade kvinnor som visas bredvid de nyaste sminkproduktioner. Alla de här reklamerna visar, enligt mig, ganska tydligt att kvinnor ska bära smink och ha lång hår. Men så ska det inte alls vara enligt mig. Män ska kunna bära smink och ha långt hår om de vill och kvinnor ska inte behöva leva upp efter reklamerna, om de inte vill.
Leksaksreklamer är oftast väldigt tydligt med könsnormerna. När det är dockhus, hästar och Barbie brukar oftast bakgrunden vara rosa, för att rosa anses vara ”tjejigt”, medan en tjej leker med leksaken. När det är pistoler, pirater och lego brukar oftast bakgrunden vara blåaktig, för att det anses vara ”pojkaktigt”, medan en kille leker med leksaken.
Hur kan könsnormerna påverka en persons identitet?
Könsnormerna kan påverka en väldigt mycket på många olika sätt. Om man inte ser ut som samhällets mall kan det vara lätt att inte känna sig trygg och blir osäker med sig själv. Om man inte är trygg och säker med sig själv är det lätt att begränsa sig och inte gör som man egentligen vill eller tänker. Man vågar eller får inte helt enkelt vara sig själv.
Identitet för mig är hur man väljer att vara till exempel hur man ser ut, vad man spelar för sport eller vilket humör man har. Om man inte får eller vågar vara sig själv genom att till exempel inte vågar välja de kläderna man vill så får man en identitet som man egentligen inte känns rätt. Kläderna påverkar på så sätt då en man ska klä sig som en man och en kvinna ska klä sig som en kvinna. Män ska ha byxor, någon tröja och framförallt inte kjol eller klänning. Kvinnor kan däremot ha byxor, någon tröja, kjol eller klänning. Man förväntas att klä sig efter könsnormerna är för ens kön och inte vad man egentligen inte vill ha på sig.
Samtidigt som könsnormer kan påverka en kraftigt finns det personer som det inte påverkar alls. Jag är en person som idagsläget inte påverkas så mycket av till exempel reklamen då jag inte tar åt mig och vill inte vara som modellerna på reklamen.
Transpersoner är exempel på personer som inte känner sig som sig själv efter könsnormer. Vilket kön personen har hänger ihop med personligheten.
Till exempel en kvinna som inte känner sig att passa in på könsnormerna för kvinnan ska ha rätten att byta till att vara en man. Den här kvinnan känner sig mer som en man än kvinna och i Sverige finns rätten att byta kön. Transpersoner påverkas på så sätt att könsnormen säger att om du är en kvinna ska du klä dig som en och bete sig som en. Även fast den här kvinnan vill klä sig och bete sig som en man. Kvinnan kan då inte riktigt vara sig själv utan att bli dömd.
Hur kan man förändra könsnormer?
Könsnormer är nog någonting som alltid kommer att finnas. Istället för att försöka ta bort dem tycker jag att vi ska göra dem bredare där man accepterar flera olika sätt att leva på. Detta kan man göra enkelt genom reklam. Reklamen finns runt om en och i ens vardag. Om man då skulle följa Dressmanns idé där deras modeller ser olika ut. Om den reklamen skulle blir det vanligaste typen av reklam skulle det vara det vi ser i våran vardag. Då tror jag att man kommer bli mer van och acceptera med att alla ser olika ut.
Vanligare och vanligare blir det med andra sexuella läggningar än heterosexualitet bl.a. homosexualitet och ju vanligare det blir ju mer accepterad kommer bl.a. homosexualiteten att bli tror jag. Man kan vissa att man stötar alla sexuella läggningar genom att medverka på bl.a. Pridefestivalen. Att förändra könsnormer är inget man kan göra enskilt och absolut inte under en natt. Utan vi måste göra det tillsammans under flera generationer.
Är det bra att samhället har vissa könsnormer? Ge argument för och emot!
Enligt mig är det inte bra att samhället har könsnormerna. Könsnormerna påverkas personen och personers identitet på flera olika sätt. Könsnormerna påverkar hur man ska klä sig, hur man ska vara och vad som är ”normalt”. Könsnormerna gör det väldigt lätt att döma personer som inte följer dem. Könsnormerna styr vad man ska göra med ens liv och ens vardag. Det normala för en kvinna att göra på sin vardag är städa, laga mat och andra hushållssysslor. Det normala för en man att göra på sin vardag är att jobba och sköta det ”tyngre” jobben. Mina tankar är att det här med könsnormer förstör samhället då kvinnor lika gärna kan göra de ”tyngre” jobben och männen kan laga mat.
Men jag tycker även att könsnormer kan vara bra. Man- och kvinnokroppen ser så olika ut och könsnormerna berättar vad man ska ha på sig som man eller kvinna. Om inte könsnormerna fanns hade det varit väldigt svårt att köpa kläder. Kläderna är anpassade efter att passa antagligen man eller kvinnor kroppen.
Om det hade varit ett könlöst samhället utan könsnormer skulle man ha problem med omklädningsrum. Man skulle inte kunna ha dam- och herromklädningsrum. Man skulle antagligen behöva fixa små omklädningsrum till varje person med en egen dusch och det skulle inte funka.