fredag 25 september 2015

Ordning i myllret

Minns du?


1.    En levande varelse kan andas, föröka sig, dricka, äta (få i sig näring) och använda sin kropp till att röra sig. En levande varelse kan också känna sorg, glädje, smärta, visa och känna känslor.

2.    Organismer är varelser som lever. Alla organismer är uppbyggda av mycket små celler. Organismer behöver ämnen och de omvandlar mat och syre till ämnet inne i deras cellerna.

3.    A) Ett toffeldjur är en encelligt djur. Vilket betyder att den består av en cell. B) En människa har 100 000 miljarder celler.

4.    I alla sorters celler finns en hinna som kallas cellmembran, cellplasma och arvanslag.

5.    Det som skiljer en växtcell från en djurcell är att: en växtcell har ett cellsaftrum och klorofyllkorn som inte en djurcell har. Djurcellens cellkärna med arvsanlag ligger i mitten av cellen medans växtcellens cellkärna med arvsanlag ligger i ett hörn av cellen.

6.    Det som skiljer en bakteriecell från andra celler är att:
Bakteriecellen har ingen cellkärna. Istället ligger arvsanlag fritt i cellplasman.

7.    Linné kollade på blommans hanorgan (ståndare) och honorgan (pistill) när han delar in växterna.

8.    A) Flora är en bok som beskriver växter. B) Fauna är en bok som beskriver djur.

9.    Panthera  är släktnamnet i tigerns namn på latinska.


10.                       En liger är en hybrid mellan tiger och lejon.



Förstår du?

2. Det är bra för du kan alla förstå vad man menar. Det förenklar väldigt mycket för forskare över världen.

3. En art är om två individer tex en tiger kan få ungar med varandra och deras ungar kan också få ungar.

4. En åsna och en häst kan få ungar ihop men deras ungar kan inte få ungar ihop. Det är därför en åsna och en häst är samma art.

5. För att vetenskapsmännen tar reda på mycket mer om släktskap mellan arter. Det har också berott på att man har delat in grupperna i olika metoder för indelningar.

6. Linnés trodde att det var Gud som hade skapat alla arterna och naturen. Medan Charles visste att livet på jorden började med enkla organismer.

7. Släktträdet visar livets utveckling.  Från den första urcellen från 4 miljarder år sedan till grupper av arter vi har idag.

1 kommentar: