tisdag 10 november 2015

Sägner

Vad är typiskt för en sägnen?


En sägnen liknar en saga fast är oftast kortare. De innehåller inte bara fantasi, utan handlar oftast om verklig platser. Sägnen berättades som en förklaring för att man inte visste varför saker händer i naturen. 

lördag 7 november 2015

Saga om häxan

Det var en gång en elak häxa som bodde i en mörk grotta. Men häxan levde inte ensam, till sitt sällskap hade hon en svart liten katt. Häxan hade en svart stor hatt över sitt gråa och toviga hår. En stor näsa med en vårta på pryde den gamla och rynkiga ansiktet. Susanne, som häxan hette, var inte som andra häxor som kokade barn eller nåt liknande. Istället ville hon bara gott mot alla andra, och speciellt mot katten Kattis. 

En gång i månaden när månskenet är som mest och vackrast tar Susanne sin kvast och påbörjar sin långa resan mot Blåkulla för att gå på häxrådet. Självklart är Kattis med till Blåkulla. Just när det är häxrådet är det mycket trafik på alla vägar i skyn där häxor tar sig fram. Efter ungefär halva resan har Susanne väldigt lite tid på sig innan mötet börjar. 

Helt plötsligt när Susanne flyger på en väg med ingen trafik hörs ett skriv. Susanne hör direkt att skriket kommer från en människa i knippa. Susanne flyger mot skriket och spanar efter nån som behöver hjälp. Helt plötsligt ser Susanne en varg som står och försöker komma upp i ett träd. När hon är närmare trädet ser hon en flicka i trädet. Susanne skrämmer bort den stora vargen och hjälper flickan ner från trädet. Flickan och hennes mamma var så tacksamma att de erbjuder sedan häxan ett nytt hem istället för den mörka grottan.


Det var berättelsen om hur flickans och Susannes vänskap började.

tisdag 3 november 2015

Svampar, Biologi (inte klar)

  1. Vilken nytta gör svamparna?
Svamparna gör jätte mycket nytta på hösten. Svamparna hjälper till att bryta ner alla döda löv tillsammans med bakterier. Svampar är också viktig föda för många djur tex sniglar, skogsmöss, rådjur och ekorrar.

2. Vilken skada kan de göra?
Möglet kan förstöra mycket tex våran mat och våra hus. En del svampar kan också gör en väldigt sjuk och endel svampar kan till och med döda en. 

3. A) Vilken del av en svamp är det vi plockar?
Vi plockar svampens fruktkropp. Själva svampen växter under jorden och kallas mycel.
B) Vilken uppgift har den delen av svampen?
Det är i fruktkroppen som sporerna finns. Det är genom sporers som svamparna förökar sig.

4. Förklara vad som händer när en svampspor har grott.
Svampsporerna finns på svampens fruktkropp. Sporerna far med vinden bort från fruktkroppen till ett annat ställe där den kan gro. När sporerna har landat på marken växer det nya svamptrådar som sedan bildar ett mycel. När vädret är lagom dvs lagom fuktigt och varmt så växer en ny fruktkropp.

5. Vad gör jäst för nytta i en deg?
Jäst nytta i degen är när den använder socker för att få energi och då bildas koldioxid och etanol (alkohol). Gasen (koldioxiden) blåser upp degen och sedan jäser degen.

6. Ge exempel på skadesvampar och de skador de ger.
Mögelsvamp är ett exempel på en skadesvamp. Skadorna som mögelsvampen gör är att om det växer i trät på ett fukt skadat hus kan det ge allergi- och luftsrörsbesvär. Om möglet växer i tex bröd tillverkar ett mycket giftigt ämne. Ett annat exempel på en skadesvamp är svampar som orsakar sjukdomar eller är giftiga. Endel svampar kan göra så man får livshotande skador av det mycket giftiga giftet.

7. Nämn två matsvampar.
Två olika matsvampar är karljohan och trattkantarell.

8. Nämn två giftsvampar.
Spindelskivling och flugsvamp är exempel på två giftsvampar.

9. En svamp som en snigel har ätit på, är den garanterat ätlig för oss människor?
Svampen som snigeln har ätit på är inte garanterat ätlig för oss för att snigeln är anpassade för att klara av svampens gift och inte bli påverkad av giftet. 

10. Om du hittar vitt ludd nere i marken, vad skulle det kunna vara?

Det är svampmycel som är det vita luddet nere i marken.