torsdag 20 oktober 2016

Franska revolutionen - Minikurs

Nämn fakta om kungen och drottningen. 
Kungen, Ludvig XVI och drottningen, Marie-Antiontet bodde i slottet Versailles utanför Paris. Där bodde de tillsammans med 1000 hovmän och 4000 tjänare. Drottningen kom från Österriket och var 16 år när hon gifte sig med kungen. Ludvig var då 19 år gammal. Kungens intressen var makt och jakt medan drottningen var intresserad av kläder, smycken, fester och kortspel. 

På vilket sätt var Frankrike ett orättvist samhälle?
Frankrike var indelat i tre stånd. Adeln, prästen och resten av folket var de tre stånden. Frankrike hade en folkmängd på 26 miljoner. Totalt så utgjorde adeln och prästerna en halv miljon av hela befolkningen och ägde 35 % av den odlade jorden. Detta var orättvist på så sätt att resten av befolkningen (25,5 miljoner) behövde dela på den odlande jorden som inte adeln eller prästerna ägde.

Adeln och prästerna behövde inte betala skatt och hade vissa privilegier som inte bönderna hade. 

Nämn några orsaker till revolutionen. 
Det tredje ståndet protesterade mot adelns privilegier och det blev missnöje i sena 1700-talets Frankrike. 1789 fick den franska staten en ekonomisk kris. Det var främst kriget mot England som kostade pengar. Under den ekonomiska krisen var det även missväxt vilket lede till att priset på bröd fördubblades. Befolkningen hade knappt råd att köpa mat längre och svalt. 

Fler och fler människor gillade inte ståndsindelningen och kungens sätt att styra landet på. 

Förklara uttrycket: Upplysningen. 
Upplysningen handlar om att människor skaffar sig kunskaper så att de blir upplysta och förnuftiga. Om man var upplyst och förnuftig kunde man fatta kloka och bra beslut. 

Vad hände när riksdagen samlades? 
Riksdagen ägde rum i maj 1789 i Versailles. Riksdagen bestod av 300 adelsmän, 300 präster och 600 personer från de tredje ståndet. Personerna från det tredje ståndet var främst köpmän, lärare, jurister och journalister. I denna riksdag ville de tredje ståndet att alla riksdagsmän skulle mötas och rösta gemensamt. Tidigare hade det varit så att stånden fått en röst var. Detta lede till att adeln och prästerna kunde få sin vilja genom om det samarbetade. Kungen vägrade att gå med på förslaget och den 20 juni låste kungen de tredje ståndets mötessal. Då lovade de tredje ståndet varandra att inte skiljas åt förrän de hade bildat en ny lag åt Frankrike. Lagen skulle ha en grund i att den var rättvis för alla. Några dagar senare försökte kungen övertala adeln och prästerna att komma överens med det tredje ståndet. 

Denna händelse var orsaken till att den gamla ståndsriksdagen blivit en enkammarsriksdag. Man kan även kalla den för nationalföreningen. 

Nämn fakta om: nationalförsamlingen.
Nationalförsamlingen handlar om det tredje ståndets protest mot riksdagen där varje stånd fick en röst. Det tredje ståndet bildar tillsammans nationalförsamlingen.

Redogör för stormningen av Bastiljen.
Kungen började bli rädd för det tredje ståndet och förstod att han inte skulle ha lika mycket makt längre. Därför skickade han 30 000 soldater till Paris för att stoppa upproret. I Paris spreds rykten och befolkningen blev rädda att kungen skulle sätta stopp för nationalförsamlingen. Enligt ryktena den 14 juli 1789 så närmade soldaterna sig Paris. Befolkningen stormade Bastiljen i jakt på vapen för att befria fångarna. Bastiljen var då ett fängelse och vapenförråd. Befolkningen hade räddat nationalförsamlingen och kungen skickade hem sina trupper. Under Franska revolutionen var 14 juli en viktig och avgörande dag som senare blev Frankrikes nationaldag.  

Nämn fakta om revolutionens slagord.
”Frihet, jämlikhet och broderskap” blev den franska revolutionen slagord. Bönderna började göra uppror och anföll adelsmännens slott. Nationalförsamlingen bestämde att lagen skulle vara lika för alla och att inget stånd skulle ha privilegier. De bestämde att alla skulle betala skatt och att alla privilegier skulle tas bort. 

Vad gjorde kungafamiljen? 
Kungafamiljen bodde i Paris och bevakades av trupper från nationalförsamlingen. Den 20 juni 1791 bestämde sig kungaparet att fly med hjälp av en svensk greve som hette Axel von Fersen. Även fast de var förklädda stoppades vagnen vid den norra gränsen. De blev igenkända och fördes tillbaka till slottet under bevakning. 

Nämn fakta om skräckväldet.
Under ledning av advokaten Robespirre grundade nationalförsamlingen ett välfärdsutskott. De trodde på att välfärdsutskotten skulle göra det lugnt i landet. Robespirre blev även en diktator mellan 1793-1794. Diktatorn blev allt mer maktgalen och denna period kallas för skräckväldet. Under skräckväldet kunde vem som helst bli misstänkt för att vara en motståndare till revolutionen. Den misstänkte blev avrättad i en giljotin. Skräckväldet tog slut när en del medlemmar i nationalförsamlingen fick nog och gjorde uppror mot Robespirre. De fängslande honom och avrättade honom i giljotinen. 

Vad hände med kungaparet?
Kungen blev anklagad för förräderi mot fosterlandet. Kungen dömdes och avrättades sedan. Samma öde fick drottningen. Frankrike blev därefter en republik och många strider utbröts mellan de grupper som startat revolutionen. 

Nämn fakta om Napoleon med utifrån några viktiga år.
1799- Den 24 åriga generalen Napoleon Bonaparte startade en statskupp och tog makten efter Robespirre. Han lovade fred i Frankrike. Napoleons släkt var italiensk och levde på att odla vin. Tidigare hade han bott på ön Korsika.
1804- Napoleon upphävde den franska republikanen och gjorde sig till kejsare. 
1812- Napoleon bestämde sig för att invandra Ryssland. 
1814- Napoleon avsattes och fördes till ön Elba.
1815- Han tog makten igen. 100 dagar senare lämnade han tronen och fördes till ön S:t Helena.
1821- Napoleon dog. 

Redogör för anfallet mot Ryssland 1812.
Napoleons och hans arme erövrade stora delar av Europa. 1812 bestämde Napoleon att invandra i Ryssland med sin arme. Amen bestod av 500 000 soldater. På rysk mark drog sig de ryska trupperna undan och brände ner byar. När den franska armen nådde Moskva var staden utrymd. Ryssarna förstörde staden genom att tända eld på den. Totalt brann det i 6 dagar. Den ryska armen anföll hela tiden mot den franska som inte klarade av den ryska vintern. Fransmännen hade alldeles för lite utrustning för att klara kylan. Efter fem månader av krig drog sin Frankrike tillbaka. Det kom tillbaka 30 000 av alla soldater. 

Vad hände vid Waterloo? 
Efter anfallet mot Ryssland, år 1814, avsattes Napoleon. Han fördes till en till en ö utanför den italienska kusten som kallas för ön Elba. Ett år senare återvände han till paris med ett mål, att återta makten. Detta lyckades han med och 18 juni 1815 stötte Napoleons arme på en Brittisk arme. Detta hände vid en liten by som hette Waterloo i Belgien. Napoleons arme besegrades och det var även hans sista strid.

Vad hände med Napoleon.
Striden i Waterloo var Napoleon sista. Väl hemma i Frankrike tvingades han att lämna tronen igen, bara 100 dagar efter sitt återvändande. Han fördes även till ön S:t Helena där han bodde med en sträng bevakning från brittiska soldater. 1821 dog Napoleon. Han död berodde troligtvis av sviterna av ett magsår. Men det finns även forskare som säger att han dog berodde på förgiftning som han hade fått av Britterna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar