torsdag 13 april 2017

Jämföra skelett

Fiskens skelett består av en väldigt enkel och inte så avancerad uppbyggnad till skillnad ifrån de andra skeletten. Att fiskarna var först i evolutionen och att livet startade i vattnet kan man även se på många sätt. Fiskar har fenor istället för ben och andas med gälarna istället för lungor. En bröstkorg behövs då inte heller eftersom att inga lungor behövs skyddas. Deras skalle är stor men lämnar lite plats för hjärnan. Fiskarnas hjärna behöver inte vara så stor då förmågorna att bland annat minnas, planera och strukturera inte finns. Deras skelett är inte så stark och kraftig då de lever i vatten. I vatten behöver inte skelettet hålla upp kroppen. 
Groddjuren lever på både land och i vatten. De är näst i evolutionen. Som yngel har de liknande egenskaper som fiskar, de andas med gälar och tar sig fram med fenor. Senare i livet har grodan utvecklat ett kraftigare skelett än fiskan och lungor vilket öppnar möjligheten att leva på land. Från fenorna har grodan utvecklat ben och kan därför hoppa fram på land. Grodan har utvecklat kraftfulla spänstiga ben tillsammans med stora bakfötter. Likt fiskar har också groddjuren lite plats för sin hjärna. En bröstkorg finns inte även om grodan andas med lungor. Grodans skelett är fortfarande enkelt men har en mer komplicerad uppbyggnad än fiskarna.
Både kaninen och människan är däggdjur och lever sina liv på land. Kaninen kom före i evolutionen vilket betyder att dens skelett är enklare än människans, även fast likheter finns. Båda har en bröstkorg som skydda lungorna dock är kaninens revben skörare och inte lika tjocka som människans. Kaninens bröstkorg omsluter inte hela vägen runtom organen på samma sätt som människans. Människans bröstkorg ger ett bättre skydd för organen är vad kaninens gör. Likt grodan hoppar kaninen på sina bakben. Bakbenen är spänstiga och kaninen har stora bakfötter. Enda skillnaden är att kaninens skelett är mycket större. Käken och tänderna på en kanin är större och kraftigare. Detta efter som att kaninens föda är mindre lättuggad. Skallen på en kanin lämnar en liten plats för hjärnan. 

Människan är sist i evolutionen. Ett människo skelett är avancerad och påminner på många sätt om kaninens. Båda har ett bäcken för möjligheten att föda levande ungar, en ryggrad, kraftiga käkar, bak- och framben samt bröstkorg. Människan har en fördel med förmågan att kunna gå på bara två ben och ha frambenen (armarna) till att greppa. Våran hjärna är stor och behöver mycket plats i skallen. Denna stora hjärna har gett oss förmågan att tänka, känna, planerna mm. Därför har människan det mest utvecklade skelettet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar