fredag 15 april 2016

Kretslopp

Minns du?

12. Hur fångas nya kolatomer in i ett ekosystem?
Kolatomer fångas in i ett ekosystem genom växterna i fotosyntesen. För djur och människor är det omöjligt att fånga upp kolatomer då de inte har något organ som klarar av det. Växterna omvandlar kolatomerna så att andra sedan kan komma åt kolatomerna. Växten omvandlar kolatomerna till socker genom fotosyntesen. Så när växterna förmultnar eller någon äter växten far kolatomen vidare i sitt kretsloppet. När kolatomerna fångas in till nya ekosystem blir det en del av ekosystemet där.

13. Hur fångas nya väteatomerna in i ett ekosystem?

Det finns bara vissa organismer som kan ta upp kväve från luften och omvandla den så att andra organismer kan komma åt den. Cyanobakterier och kvävefixerande-bakterier är organismer som kan fånga upp kväve från luften. Cyanobakterier tar upp kväve i vattnet med närsalter som växten suger upp. De kvävefixerande-bakterierna tar upp kväven som är i gasform i luften och omvandlar den. 

Utmaningen

2. Tänk dig att en växt tar upp koldioxid molekyler vid fotosyntesen. Följ kolets väg genom ekosystemet tills det åter blir koldioxid. Försök hitta så många olika vägar som möjligt.

För kolet finns det många olika slags kretslopp. 

Koldioxiden tas upp av växter för att användas i fotosyntesen. Koldioxiden kommer ifrån organismer som andas ut den. Av kolatomerna tillverkar växterna nya ämnen som tex socker. Växten som tog upp kolatomen blir sedan uppäten av ett djur tex en ko. Kolet i kon kan det hända tre saker med. Kon kan andas ut kolatomerna i form av koldioxid och som sedan tas upp av växterna igen och på sätt går kretsloppet om och om igen. Kon kan dö och förmultna vilket leder till att kolatomen hamnar i jorden. Vid nerbrytningen kan även kolet hamna i nedbrytarna som sedan andas ut kolatomerna i form av koldioxid. Kon kan även bli mat åt en människa. Människan andas sedan ut kolatomen i form av koldioxid och kretsloppet börjar om. Människan kan även dö och då bryts vi ner så att kolet hamnar i jorden eller i nedbrytare som andas ut koldioxid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar